شرایط گرفتن گواهینامه موقت
نویسنده : رضا حیدری | زمان انتشار : 26 مرداد 1400 ساعت 02:47
معاون راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي جزئيات دريافت گواهينامههاي جديد و شرايط تبديل آنها را اعلام كرد.
سردار محسن انصاري در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: بر اساس آييننامه جديد راهنمايي و رانندگي مصوب سال 1384 از ابتداي مهر ماه سال جاري صدور گواهينامه گروه «ب ـــ 1» ــ معادل پايه 2 شخصي ــ براي رانندگي با (خودروهاي تا 9 نفر ظرفيت و وانت تا 5/3 تن ) شخصي به صورت يكساله موقت خواهد بود و گواهينامه اين افراد در صورتي كه 10 تخلف را انجام ندهند و محدوديتها و ممنوعيتهاي آنرا رعايت كنند، به گواهينامه اصلي با اعتبار 5 ساله تبديل ميشود.
متقاضيان دريافت گواهينامه از مهرماه بايد به آموزشگاههاي رانندگي مراجعه كنند
سردار انصاري با اشاره به دستورالعمل اجرايي شرايط و ضوابط گواهينامهرانندگي موقت «ب ـــ 1» معادل پايه 2 شخصي كه به تصويب وزير كشور رسيده است، گفت: بر اين اساس حداقل سن براي دريافت اين گواهينامه 18 سال تمام است و ارائه گواهي سلامت جسمي و رواني از مراجع صلاحيتدار پزشكي و قبول شدگان در آزمونهاي آييننامه و مهارت عملي رانندگي وسيله نقليه مربوطه نيز ضروري است.
وي افزود: بر اساس آييننامه جديد، تمامي متقاضيان دريافت گواهينامه از ابتداي مهرماه سال جاري مكلفند جهت ثبتنام و دريافت گواهينامه با در دست داشتن مدارك لازم به يكي از آموزشگاههاي مجاز راهنمايي و رانندگي مراجعه كنند.
متقاضي حداكثر 3 بار ميتواند در آزمونهاي نظري و عملي شركت كند
گواهينامه موقت يكساله پس از قبولي متقاضيان به در منازل آنها ارسال ميشود
معاون راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي با اشاره به اين كه قبول شدن در معاينات پزشكي، آزمون نظري به صورت كتبي يا رايانهاي و آزمون عملي ضروري است، تاكيد كرد: متقاضي حداكثر سه بار ميتواند در آزمونهاي نظري و عملي شركت كند و در صورت عدم موفقيت براي بار سوم، بايد مجددا در دورههاي آموزشي شركت كند.
وي خاطرنشان كرد: براي متقاضي پس از قبولي گواهينامه موقت يكساله صادر ميشود.
سردار انصاري به ايسنا گفت: مركز صدور پروانههاي رانندگي معاونت راهور ناجا نيز موظف است به همراه گواهينامه موقت برگهاي براي آگاهي متقاضي از مقررات، شرايط، محدوديتها و ممنوعيتهاي كلي مربوط به گواهينامه موقت و همچنين فرم تغيير نشاني و يا مشخصات فردي را از طريق پست به نشاني متقاضي ارسال كند.
دارنده گواهينامه موقت تنها ميتواند در ساعات 5 تا 24 و حداكثر با 80 كيلومتر بر ساعت براند
رانندگي در جادهها، بزرگراهها و آزادراههاي برونشهري با گواهينامه موقت ممنوع است
معاون راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي با اشاره به اين كه دارنده گواهينامه رانندگي موقت مكلف است در صورت تغيير مشخصات يا نشاني محل سكونت خود حداكثر ظرف مدت 10 روز، فرم مذكور را پر كرده و به نشاني مركز صدور پروانههاي رانندگي ارسال كند، افزود: در گواهينامه موقت رانندگي علاوه بر نام، نام خانوادگي، نام پدر، تاريخ تولد، شماره گواهينامه و تاريخ صدور؛ برچسب هالوگرام و شماره ملي نيز درج خواهد شد.
وي با اشاره به محدوديتها و ممنوعيتهاي ويژه گواهينامههاي موقت به ايسنا گفت: دارنده گواهينامه رانندگي موقت فقط ميتواند با اتومبيلهاي سواري، استيشن و وانت شخصي تا ظرفيت 5/3 تن، بين ساعات 5 بامداد تا 24 رانندگي كرده و نميتواند با سرعت بيش از 80 كيلومتر در ساعت در معابر شهري (مشروط به مجاز بودن سرعت) رانندگي كند.
سردار انصاري با اشاره به اين كه رانندگي در جادهها، بزرگراهها و آزادراههاي برونشهري با گواهينامه موقت ممنوع است، تصريح كرد: حمل مسافر و بكسل كردن نيز براي دارنده گواهينامه رانندگي موقت مجاز نيست.
تبديل گواهينامه موقت يكساله به گواهينامه اصلي به شرط عدم انجام 10 تخلف است
معاون راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي در خصوص شرايط تبديل گواهينامههاي موقت به گواهينامه اصلي گفت: تبديل اين گواهينامه مشروط به مقصر نبودن در تصادفات منجر به فوت و جرح، متواري نشدن از صحنه تصادفات جرحي، فوتي و يا خسارتي، عبور نكردن از محل ممنوع، رانندگي نكردن با وسيله نقليه داراي نقص فني، عدم عبور از چراغ قرمز، توجه به فرمان پليس، عدم انجام حركات مارپيچ در راهها و استفاده از پلاك يا مدارك جعلي، نداشتن محكوميت جرايم رانندگي از مراجع قضايي، ارائه اطلاعات جديد مبني بر تغيير مشخصات فردي يا نشاني محل سكونت در ظرف مدت مقرر (10 روز) و نداشتن محروميت رانندگي از سوي مراجع صالحه است.
وي افزود: در صورت ارتكاب هر يكي از موارد فوق، گواهينامه رانندگي موقت فرد تنها به مدت يكسال تمديد و متقاضي بايد آموزش نظري و آزمونهاي نظري و عملي رانندگي را مجددا طي كند.
در صورت عدم تمديد گواهينامه پس از يكسال، امتحان آزمونهاي نظري و عملي اجباري ميشود
سردار انصاري تصريح كرد: دارنده گواهينامه رانندگي موقت بايد حداكثر يكماه (31 روز) پيش از انقضاي مدت اعتبار گواهينامه براي تبديل آن به گواهينامه اصلي به يكي از واحدهاي صدور گواهينامه رانندگي يا مراكز مجاز در سراسر كشور مراجعه و در صورت مفقود شدن گواهينامه رانندگي موقت، دارنده آن ميتواند حداكثر 2 بار در مدت اعتبار، درخواست المثني كند.
وي با اشاره به ديگر مقررات دريافت گواهينامههاي جديد به ايسنا گفت: بر اين اساس در صورتي كه 6 ماه از تاريخ اعتبار گواهينامه موقت بگذرد و دارنده آن نسبت به تبديل به گواهينامه اصلي اقدام نكند، فرد بايد آزمون نظري رانندگي را مجددا امتحان داده و در صورتي كه يكسال در اين زمينه اقدام نكند، بايد آزمونهاي نظري و عملي را مجددا امتحان دهد.
معاون راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي تاكيد كرد: در صورتي كه دارنده گواهينامه رانندگي موقت در مدت اعتبار آن يكي از شرايط پزشكي (سلامت جسمي و رواني) را از دست بدهد، بايد به يكي از واحدهاي راهور جهت بررسي و در صورت لزوم به كميسيون پزشكي معرفي شود.
گواهينامه رانندگان در صورت كسب نمره منفي در تخلفات حادثهساز ضبط و ابطال ميشود
به گفته معاون راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي همچنين براي افرادي كه سن آنها بيش از 70 سال تمام باشد، لازم است سلامت جسمي و رواني هر دو سال بررسي و احراز شود.
وي همچنين تاكيد كرد: بر اساس آييننامه جديد در صورتي كه راننده به علت تكرار ارتكاب تخلفات مهم و حادثهساز در يك سال، حد نصاب نمره منفي را دريافت كند، گواهينامه رانندگي وي به استناد قانون نحوه رسيدگي به تخلفات و اخذ جرايم رانندگي، ضبط يا ابطال خواهد شد كه نحوه محاسبه نمره منفي براي رانندگان برابر قانون نحوه رسيدگي به تخلفات خواهد بود كه هماكنون در كميسيون حقوقي و قضايي مجلس در حال بررسي است و بزودي تصويب ميشود.
گواهينامههاي 10 ساله فقط براي افرادي كه ثبتنام و آموزش آنها در شهريور باشد ولي فرآيند آن به مهر كشيده شود، صادر ميشود
معاون راهور ناجا تاكيد كرد: براي كليه افرادي كه اقدام به ثبتنام و آموزش قبل از مهر ماه سال جاري كردهاند، گواهينامه 10 ساله صادر ميشود اما كساني كه آموزش و آزمون آنها در مهر صورت گيرد، گواهينامه موقت يكساله خواهند گرفت. همچنين افرادي كه ثبتنام و آموزش آنها تواما در شهريور بوده، ولي فرآيند آن به مهر كشيده شده است، نيز گواهينامه 10 ساله ميگيرند.
سردار انصاري در پايان حساسيت بيشتر براي صدور گواهينامه را در راستاي افزايش مهارت و آموزش و افزايش ايمني در تردد عنوان كرد.