هنگامیکه شخصی در اثر سانحه رانندگی مجروع می شود، دقایق اولیه پس از تصادف برای حفظ جان وی بسیار مهم و حیاتی است. از این رو تا زمانی که نیروهای اورژانس برسند، آشنایی شما با کمکهای اولیه می تواند شخصی را از مرگ نجات دهد. اگر کمکهای اولیه برای شخص آسیب دیده به سرعت انجام نپذیرد، ممکن است بدلیل بسته شدن راه تنفس یا خونریزی شدید فوت کند. بنابراین با آشنایی با کمکهای اولیه شما می توانید برای کمک در صحنه تصادف آماده باشید.
کمکهای اولیه به اقدامات اولیه گویند که بلافاصله پس از بروز حادثه و قبل از رسیدن به مرکز درمانی صورت می گیرد و سبب کاهش چشمگیر مرگ و میر و تخفیف بیماری و آسیبهای مصدوم می شود.
نجات و زنده نگه داشتن شخص مصدوم، جلوگیری از شدت یافتن عارضه و کمک به بهبود حال بیمار تا رسیدن و انتقال به مراکز درمانی از اهداف کمکهای اولیه می باشد.
ارزیابی موقعیت
شما باید در نهایت خونسردی و خیلی سریع موقعیت را ارزیابی کنید. در ابتدا باید خطراتی که شما، مصدوم و اطرافیان را تهدید می کند شناسایی کنید، سپس امکانات موجود و وسایل مورد نیاز را بررسی کنید. به مصدوم خاطر نشان کنید که شما مهارت لازم را در زمینه ارائه کمکهای اولیه دارید. اگر در بین اطرافیانف پزشک، پرستار و یا کسی که تجربه کافی دارد حضور نداشت، با خونسردی کامل، مسئولیت را به عهده بگیرید. ببینید آیا:
- خطر همچنان وجود دارد؟
- جان کسی در معرض خطر است؟
- اطرافیان می توانند به شما کمک کنند؟
- نیاز به کمکهای تخصصی می باشد؟
امن کردن محل حادثه
ممکن است عوامل پدید آورنده حادثه هنوز هم خطر ساز باشند. همیشه به خاطر داشته باشد که در قدم اول باید مراقب سلامت خود باشید. با انجام اقدامات ساده ای مانند خاموش کردن وسیله نقلیه حادثه ساز، می توانید صحنه را عاری از خطر کنید.
در چنین مواردی درقدم اول، سوئیچ را بچرخانید و موتور اتومبیل را خاموش کنید تا از وقوع آتش سوزی در داخل موتور جلوگیری شود. در صورتیکه نمی توانید عامل خطرساز را از محیط حذف کنید، سعی کنید مصدوم را تا حد ممکن از محل دور کنید.
ارائه کمکهای اولیه
پس از امن کردن صحنه حادثه به سرعت تمامی مصدومین را ارزیابی کنید و آنها را که نیاز به اقدامات اورژانسی دارند در اولویت قرار دهید. سریعا درخواست کمک کنید و یا از کسی بخواهید این کار را انجام دهد.
درارزیابی هر مصدوم به این نکات توجه کنید:
- آیا مصدوم هشیار است؟
- آیا راه هوایی او باز است؟
- آیا مصدوم نفس می کشد؟
- آیا گردش خون مصدوم برقرار است؟
به کمک این یافته ها می توانید افرادی را که در اولویت هستند شناسایی کرده و چگونگی کمک رسانی به آنها را ارزیابی کنید.
در خواست کمک
شما باید در آن واحد چندین کار را انجام دهید:
مواظب خود باشید، درخواست کمک کنید و کمکهای اولیه را انجام دهید. می توانید از دیگران نیز بخواهید به شما کمک کنند، مثلا:
- عوامل خطر سازرا از صحنه دور کنند.
- درخواست کمک کنند.
- وسایل لازم جهت ارائه کمکهای اولیه را فراهم کنند.
- خودروها و رهگذران را کنترل کنند.
- خونریزی را کنترل کنند یا عضو صدمه دیده را نگه دارند.
- مانع از تجمع افراد در اطراف مصدوم شوند.
- مصدوم را به یک مکان امن منتقل کنند.
در ارائه کمکهای اولیه اصل بر این است که روش کم خطر را به کار ببرید و مراقب باشد صدمه ای به مصدوم وارد نکنید. شما باید روشی را انتخاب کنید که موثر و مفید از سایر روشها باشد، هیچگاه روشی را که از نتیجه ی آن مطمئن نیستید، صرفا برای اینکه کاری انجام دهده باشید، انتخاب نکنید. همواره در حین کمک رسانی به مصدوم، خونسردی خود را حفظ کنید و در کمال آرامیش مسئولیت خود را انجام دهید.
حفظ آرامش در ارائه کمکهای اولیه
در انجام کمکهای اولیه باید آرامش خود را حفظ کنید. اگر آرامش ندارید و مضطرب شده اید، کشیدن چند نفس عمیق و آرام به شما کمک می کند تا آرامش خود را به دست آورده و به شرایط محیط اطراف تسلط یابید. مصدوم باید در ابتدا احساس امنیت کرده و به شما اطمینان کند. با رعایت نکات زیر می توانید فضایی امن و مطمئن را برای او فراهم آورید:
عکس العمل های خود را کنترل کنید و سعی کنید مشکل پیش آمده را به خوبی اداره نمائید.
آرامش خود را حفظ کنید و منطقی عمل نمائید.
قاطع و در عین ملایم رفتار نمائید.
با مصدوم، دوستانه رفتار نمائید و با او با صراحت و هدفمند صحبت کنید.
اعتماد مصدوم را جلب کنید
مصدوم باید در طول مداوا به شما اعتما داشته باشد در این صورت همکاری بیشتری با شما داشته و کمک رسانی آسانتر و سریعتر خواهد شد. برای به وجود آوردن این شرایط کارهای زیر را انجام دهید:
- به مصدوم توضیح دهید که قصد دارید چه کاری انجام دهید.
- سوالات مصدوم را صادقانه جواب دهید تا ترس او کمتر شود. چنانچه جواب سوالی را نمی دانید به صراحت به او بگویید.
- هرگز مصدوم بی حال و شدیدا آسیب دیده را ترک نکنید.